18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalMall-ul fentează executarea silită şi intră în insolvenţă

Mall-ul fentează executarea silită şi intră în insolvenţă

Proprietarul Electroputere Parc şi-a cerut de urgenţă insolvenţa, iar cererea i-a fost acceptată ieri de Tribunalul Brăila. Mall-ul scapă astfel, temporar, de orice formă de executare silită.

Electroputere Parc ar fi trebuit să fie executat silit mâine, dată la care ar fi avut loc prima licitaţie de vânzare prin executare a clădirii şi terenurilor care aparţin K&S Electric Power Point SA, coproprietar alături de Auchan România.
Din cauza litigiilor între constructorul mall-ului – firma NM Construct din Timişoara – şi K&S Electric Power Point SA, care se acuză reciproc de diverse inginerii financiare şi tertipuri, s-a ajuns în situaţia de a fi scoase la vânzare imobilul şi terenurile centrului comercial de pe Calea Bucureşti, din Craiova, licitaţie care ar fi trebuit să aibă loc mâine. Numai că, forţat de împrejurări, deţinătorului mall-ului craiovean (K&S Electric Power Point) şi-a cerut singur insolvenţa la Tribunalul Brăila, în procedură de urgenţă. Soluţia tribunalului a fost dată chiar ieri. „Admite cererea formulată de debitoarea SC K&S Electric Power Point SA Brăila în temeiul articolului 31, alin. 4 din Legea nr. 85/2006, dispune conexarea dosarului nr. 934/113/2013 la dosarul de faţă nr. 1593/113/2013; în temeiul art. 32, alineat 1 din Legea privind procedura insolvenţei, dispune deschiderea procedurii generale de insolvenţă asupra debitoarei. În temeiul art.19, alin. 1, teza 2 din Legea privind procedura insolvenţei, numeşte administrator judiciar pe ZRP Insolvency SPRL“.
Practic, instanţa a acceptat conexarea altui dosar în care NM Antrepriza (o firmă din grupul NM Construct) şi banca Unicredit Austria (care a acordat un împrumut pentru construirea mall-ului din Craiova) cereau insolvenţa K&S.

Cum s-a ajuns la situaţia actuală

GdS a prezentat, luna trecută, o parte din încrengăturile care au condus la executarea silită a mall-ului. Pentru nişte lucrări suplimentare executate la mall-ul craiovean, constructorul NM Construct a primit drept garanţie de la K&S mai multe bilete la ordin.
Ulterior, cei de la K&S l-au acuzat pe constructor de şmecherii financiare pentru că a girat cele trei bilete la ordin în valoare de două milioane de euro, plus TVA, către alte două firme controlate de el. Este vorba despre NM Logistica şi NM Antrepriza, cărora NM Construct le datora bani. Prin această manevră, spun cei de la K&S, ultimele două firme erau îndemnate să ceară de la K&S banii datoraţi de NM Construct, chiar dacă între respectivele firme şi K&S nu exista nici o relaţie contractuală. Practic, K&S susţine că şi-a plătit datoria către firma constructoare, apoi s-a trezit datoare la alte două societăţi pentru aceeaşi sumă deja achitată, fără să fie informată că biletele fuseseră girate. Cu alte cuvinte, K&S consideră că a fost pusă să achite de două ori aceeaşi datorie, din cauza şmecheriei cu girarea biletelor la ordin făcută de NM Construct.
Cum legislaţia privind biletele la ordin în România este una aparte, s-a ajuns ca firmele care deţineau în final biletele de la K&S să obţină rapid în instanţă învestirea biletelor la ordin cu formulă executorie. În aprilie deja a fost anunţată executarea silită a Electroputere Parc, iar executorul judecătoresc afişase suma de 45 de milioane de euro cerută pe imobilele mall-ului la prima licitaţie. Licitaţie care nu se mai ţine mâine, deoarece prin declanşarea procedurii de insolvenţă la K&S se stopează orice formă de executare silită.

Stoparea executării avea termen după data propriu-zisă a executării

Avocatul K&S Electric Power Point, Andreea Livia Troanţă Rebeles Turculeanu, a declarat, ieri, pentru GdS, că încercările de suspendare a executării silite la Craiova şi Bucureşti au primit termen în instanţă cu mult după data la care ar fi avut loc executarea propriu-zisă. „Noi avem acţiune de contestaţie la executare la Judecătoria Craiova, dar termenul dat de instanţă este 31 mai, cu mult după data de 10 mai. De asemenea, după contactarea Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti, mi s-a comunicat că termenul de judecată încă nu este public, dar că nu poate fi mai devreme de finalul lunii mai, deşi dosarul are drept obiect suspendarea executării silite a creanţei în contul căreia este scos la licitaţie mall-ul“, a declarat avocata Turculeanu pentru GdS.
Aşadar, singura soluţie pe care a găsit-o proprietarul mall-ului din Craiova a fost intrarea în insolvenţă. K&S acuza, în urmă cu o lună, că orice formă de executare silită asupra centrului comercial din Bănie ar atrage după sine scadenţa anticipată a creditului de zeci de milioane de euro acordat de Unicredit Austria pentru construirea Electroputere Parc. Rămâne de văzut cum se va rezolva situaţia, din moment ce banca Unicredit Bank Austria AG a intervenit şi ea în dosarul de insolvenţă al K&S.
Deşi deschisă procedura insolvenţei K&S, activitatea Electroputere Parc va continua, pe baza unui plan de reorganizare stabilit împreună cu lichidatorul. Până la închiderea ediţiei, deţinătorul mall-ului nu a putut fi contactat pentru a lămuri acest aspect.

Grupul NEPI ar fi fost interesat de achiziţionarea mall-ului

Surse apropiate celor două părţi au declarat pentru GdS că ar fi existat un potenţial cumpărător al mall-ului, dacă acesta ar fi fost scos la vânzare prin executare pe 10 mai, adică mâine. Ar fi vorba despre un fond de investiţii, New Europe Property Investments plc (NEPI), care se concentrează pe active de retail, dar investește în proprietăți de birouri și industriale.
Martin Slabbert, manager executiv al New Europe Property Investments plc, a declarat, ieri, pentru GdS, despre executarea silită a Electroputere Parc: „Am auzit de licitaţia pentru executare silită, dar am decis să nu participăm. Nu vă pot spune motivele“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS